Geplaatst op
In deze blog willen we je graag meer vertellen over wat een verloskundige allemaal doet.
Verloskundigen helpen met de geboorte en geven prenataal en postnataal advies, zorg en ondersteuning aan vrouwen, hun baby’s, hun partners en gezinnen.
Verloskundigen ondersteunen vrouwen en hun gezinnen tijdens de zwangerschap, de bevalling en in de tijd onmiddellijk na de geboorte. Ze werken in verschillende settings, zoals bij aanstaande moeders thuis, plaatselijke klinieken, ziekenhuizen, kraamafdelingen die door verloskundigen worden geleid en huisartsenposten. Ze maken deel uit van een team van professionele en medische medewerkers, waaronder artsen, maatschappelijk werkers, neonatale verpleegkundigen en gezondheidsmonitoren. Verloskundigen kunnen worden bijgestaan door kraamverzorgsters en zijn verantwoordelijk voor het toezicht op hen.
Typische taken zijn:
Onderzoeken en controleren van zwangere vrouwen. Beoordelen van de zorgbehoeften en schrijven van zorgplannen. Prenatale zorg in ziekenhuizen, thuis en huisartsenpraktijken
uitvoeren van tests.Vrouwen en hun partners informeren, emotioneel steunen en geruststellen. Monsters nemen, polsen, temperaturen en bloeddruk meten
vrouwen tijdens de bevalling verzorgen en bijstaan. Controleren en toedienen van medicatie, injecties en intraveneuze infusies tijdens de bevalling. Bewaken van de foetus tijdens de bevalling, de ouders adviseren over en ondersteunen bij de dagelijkse verzorging van hun pasgeboren baby. Ook helpen ze ouders bij het verwerken van miskramen, doodgeboorte en neonatale sterfte.
Daarnaast is het aanleggen van dossiers, begeleiding van leerling-verloskundigen,
signaleren van hoog-risico zwangerschappen erg belangrijk. Verloskundigen kunnen volgens een dienstrooster werken en 24 uur per dag oproepbaar zijn om zorg te verlenen.
Vereiste kwalificaties en opleiding
Je kunt alleen verloskundige worden met een erkende graad in de verloskunde. Voor voltijdopleidingen tot verloskundige kun je je aanmelden. Tot de voorkeursvakken kunnen biologie of een sociale wetenschap behoren. De opleiding duurt drie jaar en omvat een mix van universitaire studie en praktijkervaring.
Belangrijke vaardigheden voor verloskundigen
Om te kunnen omgaan met emotioneel beladen situaties moet je uitstekend kunnen werken in teamverband. Dus interpersoonlijke en communicatieve vaardigheden zijn belangrijk.
Sterke observatievaardigheden zijn ook nodig. Logischerwijs moet je een bovengemiddelde interesse in het proces van zwangerschap en geboorte hebben.
Flexibiliteit en aanpassingsvermogen mogen ook niet ontbreken, omdat het werk voor een groot gedeelte wordt gekleurd door het 24/7 oproepbaar zijn (buiten de nodige vakanties om dan). Natuurlijk moet je ook het vermogen hebben om effectief te werken en te communiceren met mensen met verschillende achtergronden. Goed om te weten dat bij pregnanta verloskundige zaandam de kennis en kunde aanwezig is voor de nodige zorg rondom de zwangerschap.
Gerelateerde berichten
Wat te doen tegen rugpijn?
Rugpijn kan erg vervelend zijn, vaak weet je ook niet meer hoe je moet zitten, staan of lopen, omdat je erg veel last hebt. Rugpijn is vaak redelijk...